Как да разположим съраунд аудио система?

Как да разположим съраунд аудио система? - HomeCinema.bg

Изборът на оборудване и технически решения до голяма степен се влияе от съдържанието, което вие искате да гледате и слушате. Всякакъв вид съдържание (филм, концерт, спорт, видеоигра) е набор от определени звукови и визуални ефекти и поставя определени изисквания за нивото на детайлност в звука и изображенията. 
Начинът, по който звукът ще бъде доставен до крайния потребител, зависи от възможностите на системата от озвучителни тела. Целта в този случай е да се създаде възможно най-хомогенно звуково поле, тоест публиката не трябва да определя на ухо местоположението и броя на тонколоните.
Независимо дали имате домашно кино или просто телевизор в хола си, инсталирането на система за съраунд звук ще издигне всяко предаване на спорт, концерт или филм, до невероятно изживаване. Вградените високоговорители на вашия телевизор просто не могат да се справят с дълбоките басове и набор от леки звуци, които системата от тонколони осигурява. Но ако не сте купували комплект тонколони, може да не знаете дали да купите 2.1 аудио система или 7.1 съраунд аудио система. Ето всичко, което трябва да знаете за това какво е съраунд звук и как правилно да настроите вашата съраунд аудио система.

Как да разположим съраунд аудио система? - HomeCinema.bg
Какво е съраунд звук?
Съраунд звукът е термин, използван за аудио системи, които имат множество високоговорители, разположени около слушател, за да се постигне по-завладяващ аудио ефект. Със системата за съраунд звук ще можете да чувате звуци, идващи от различни посоки, като по този начин получавате реалистично изживяване, все едно сте в центъра на събитието, което гледате.

Как да разположим съраунд аудио система? - HomeCinema.bg

Какво е 2.1 съраунд звук?
Настройката за съраунд звук 2.1 има две предни тонколони, които ви дават стерео звук и субуфер, който добавя дълбок бас. Трябва да поставите предните ляв и десен високоговорители под ъгъл от 22-30 градуса, а субуферът да бъде на пода на някоя от двете страни на екрана.
В идеалния случай искате двата предни стерео канала да са на нивото на ухото и да са на около двадесет до тридесет сантиметра от стената. Имайте предвид, че разполагането на субуфера в ъгъла на помещението, акумулира повече бас. Все пак всяка стая е коренно различна и уникална сама по себе си.
Въпреки че това е най-елементарната настройка, това може да е голямо подобрение спрямо вградените високоговорители на вашия телевизор.

Как да разположим съраунд аудио система? - HomeCinema.bgКак да разположим съраунд аудио система? - HomeCinema.bg

Какво е 3.1 съраунд звук?
Настройката за съраунд звук 3.1 има две предни тонколонисубуфер и централен канал. Трябва да поставите централната тонколона  директно пред слушателя. Този централен канал добавя повече дълбочина и яснота към диалога.
Това е идеалната настройка за всеки, който иска да повиши домашното си кино с бюджет, но няма достатъчно място за пълна съраунд аудио система.

Как да разположим съраунд аудио система? - HomeCinema.bg5.1 съраунд звук

Какво е 5.1 съраунд звук?
Настройката за 5.1 съраунд звук има две предни тонколонисубуферцентрален канал и два съраунд високоговорителя. С настройка 5.1 трябва да поставите съраунд тонколоните зад слушателя под ъгъл 110-120 градуса.
Това е първата „истинска“ настройка на съраунд звук, защото всъщност звукът обгръща слушателя от всички посоки. Това е и най-често срещаната настройка, тъй като не е твърде сложна и повечето DVD дискове, телевизионни предавания и източници за стриймване използват 5.1 съраунд звук. Dolby Digital и Dolby DTS също работят с настройка 5.1.
Двата съраунда създават много по-завладяващ ефект и подобряват изживяването при гледане на филм или слушане на концерт, да не говорим за спортни събития. Но ако нямате място да поставите съраундите под ъгъл зад вас, те също могат да бъдат поставени от двете страни на вашата зона за сядане под ъгъл от 90-110 градуса.

Как да разположим съраунд аудио система? - HomeCinema.bg

Какво е 7.1 съраунд звук?
Настройката за съраунд звук 7.1 има две предни тонколонисубуферцентрален канал, два съраунд високоговорителя и две задни тонколони. С тази настройка трябва да поставите задните озвучителни тела зад слушателя под ъгъл 135-150 градуса.
За разлика от настройката на високоговорителите 5.1, 7.1 съраунд аудио система ви дава звук от двете страни, както и зад вас. Тъй като целият звук, който трябва да идва отзад, вече се обработва от задните високоговорители, можете да преместите съраундите от двете страни на зоната за сядане под ъгъл 90-110 градуса.
Поради наличието на много колони, които ви заобикалят, тази настройка обикновено е предпочитана за специални помещения за домашно кино.

Как да разположим съраунд аудио система? - HomeCinema.bg9.1 съраунд звук

Какво е 9.1 съраунд звук?
Настройката за съраунд звук 9.1 има две предни тонколонисубуферцентрален канал, два съраунд високоговорителя, две задни тонколони и два двустранни съраунда, които трябва да бъдат поставени пред слушателя под ъгъл 50-70 градуса.(на картинката са заменени със стандартни букшелфи, просто да се определи мястото)
С настройка 9.1, добавянето на двустранните съраунди ще преодолее пропастта между предните и съраунд озвучителните тела. Това означава, че ще имате звук, идващ към вас от почти всеки ъгъл. Това е сложна настройка, предпочитана за по-големи помещения за домашно кино. Въпреки това може да е трудно да се намери евтин AV ресийвър, който да работи с настройка 9.1.

Как да настроите система за съраунд звук ?
За да настроите система за съраунд звук, ще ви е необходим AV (аудио/видео) ресийвър. Това устройство ви позволява да свързвате и управлявате множество озвучителни тела. След това обработва, отделя и усилва аудиото ви, за да задвижва високоговорителите.
AV ресийвърът също ви позволява да превключвате между различни аудио и видео източници, така че лесно можете да превключвате между CD плейъра, Xbox или телевизионния звук с едно натискане на бутон.
Важно място във всяка една аудио система заемат кабелите, които ще прекарате от озвучителните тела към AV ресийвъра. Ако не ви се иска да виждате много стърчащи кабели, преминаващи през домашното ви кино, можете да ги скриете в стените или в кабелни канали. 

Сам по себе си всеки отделен компонент от тези аудио системи e висококачествено озвучително тяло и в комплект създават мощен и детайлен звук към вашето спортно или кино изживяване.
Препоръчително е да изберете тонколони въз основа на лични чувства. В този случай е по-добре да чуете веднъж, отколкото да видите или прочетете сто пъти, защото всеки възприема звуковата информация по различен начин.
В нашата специално оборудвана демо-зала, ще можете да видите, чуете и подберете вариант, който ще пасне идеално за вашето помещение и разбира се, ще бъде в рамките на вашият бюджет.
През месец юни можете сами да конфигурирате комплект тонколони и ще получите специална цена, започваща от 10% отстъпка!  Сега е моментът да вложите ресурси в здравето на вашето семейство, като създадете уюта и комфорта на доброто забавление вкъщи.
За въпроси и безплатно консултация можете да звъните на телефон  02 964 11 15

Как да разположим съраунд аудио система? - HomeCinema.bgКак да разположим съраунд аудио система? - HomeCinema.bg

 

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top
Call Now Button