Кино преживяване в уюта на собствения дом

домашно кино

Обмисляте инсталиране на домашно кино? Предстоящата покупка на нова AV техника ви изпълва с очакване на приятни емоции пред големия екран и невероятен звук?
Вече планирате да посетите някои от големите вериги за техника? Чудесно!
А сега поспрете…

Преди да се насочите към най-близкия хипермаркет, обмислете по-подробно, какво точно искате да имате у дома и дали това, което се предлага в масовите магазини може да даде отговор на желанията Ви.. Ще намерите ли всички необходими стоки – най-вече те ще могат ли да ви предложат нужната квалифицирана информация и помощ. Но най-важно, дали след като планирате да инвестирате значителни средства и време в един подобен проект, не е по-добре да се доверите на опита и знанията на специалистите.
От близо 10 години ние от Аудио Арте сме специализирани в изграждането висок клас аудио-видео системи и доставка на компоненти. Предлагаме пълна гама продукти за домашно кино и аксесоари към него. Това включва ресивъри, усилватели, високоговорители, проектори и екрани, мултимедийни плейъри, кабели, дистанционни управления и автоматизация и др. По-важното е, че ние не се стремим да ви продадем просто продукти в картонена кутия, а предлагаме решения, които да отговарят най-пълно на желанията и бюджетните изисквания на всеки индивидуален клиент. Дали ще се обърнете към нас зависи изцяло от Вашето решение да заложите на високо качество с разумна цена.. Ние сме на разположение.

И така, кои са основните неща, върху които трябва да помислим преди да започнем?

Картина

Подборът на подходящ екран зависи както от размерите и характеристиките на предвиденото помещение, така също и от личните предпочитания. Разстоянието се определя до голяма степен от това къде предпочитате да седите в киното – по-близо или по-далеч от екрана. Има известни правила за отстоянията (отношение на размер на екрана към оптимално разстояние за гледане), те обаче варират в широки граници от 1.7 до над 4 в зависимост от типа екран и изображение. Като правило FullHD и 3D картината се гледат от по-близо, докато видео със стандартна резолюция предполага гледане от по-големи разстояния. 
Особено важно при използването на проектори е контраста. Независимо че техническите характеристики на проекторите цитират контрасти от, например, 50,000:1 и повече, реалните параметри са доста различни. Реалният контраст на екрана – отношението между чисто черни и чисто бели квадрати в една картина е много по-нисък – 200:1 е отличен резултат и отговаря на стандартите на THX. Вътрешните отражения в проектора, отраженията от стените на стаята, падащи обратно на екрана, налична външна светлина и т.н. оказват съществено влияние върху реалния краен резултат. Контраст над 100:1 е едно добро постижение за типичното качествено домашно кино. Проектора трябва да се подбере и според неговата светлинна мощност, така че осветеността на екрана да е над 20- 25 foot lamberts.
Дизайнът на интериора и обзавеждането на помещението би могъл да се подбере така, че да напомня любимото ви кино или филм. Но освен чисто естетическите параметри е хубаво да се предвидят и оптическите и акустични характеристики. Тъмните и неотразяващо повърхности са винаги за предпочитане.
Кино преживяване в уюта на собствения дом - HomeCinema.bg
Видео инсталацията завършва с окончателна колориметрична настройка, с която се постига максимално широко и пълноценно възпроизвеждане на цветната гама и вярност на цветовете.

Кино преживяване в уюта на собствения дом - HomeCinema.bg

Звук

Акустиката на помещението е от изключителна важност за постигането на качествено кино изживяване. Вътрешната акустика в комбинация със звуковата изолация на помещението спрямо останалите помещения (едновременно навън и навътре) играят основна роля. Добрата новина е, че те могат да бъдат настройвани и променяни с подходяща акустична обработка и донякъде с калибровка на оборудването.
Следващата стъпка е правилното разположение на всички озвучителни тела. По-високият клас домашни кина предполагат 7.1 канала, но при липса на място могат да бъдат и 5.1. Комбинацията от колони и подходящ усилвател предполага достигането на оптимални нива на звуковото налягане, които по THX са поне 105 dB peak от всеки говорител и над 115 dB при 30 Hz за субуферите. Както за професионалните кина, така и за домашните, най-подходящи за целта са озвучителните тела с рупорни говорители, които имат много висока чувствителност, много ясен детайл и по-тясна насоченост на звука към мястото за гледане.
Усилвателите трябва да имат отлична динамика, голям запас на пикова мощност и добри захранвания
Всичко това се постига с подходящ подбор и позициониране на компонентите, и с последваща калибровка и донастройка. С окончателната калибровка стигаме до правилен баланс на всички канали по амплитуда, по фаза и финални корекции според акустиката на помещението. Това е единствения начин за достигане на най-добрите възможни акустични параметри.В нашата практика ние използваме професионална система, базирана на Audissey MultEQ XT технология за акустични корекции и можем да калибрираме система за домашно кино до стандартизирани звукови криви и да настроим говорителите до съответните нива, разстояния и кросовер настройки на субуферите.
Кино преживяване в уюта на собствения дом - HomeCinema.bgКино преживяване в уюта на собствения дом - HomeCinema.bg
Всяко измерване и настройка е съпроводено с издаване на сертификат, показващ замерените технически параметри и достигнатата звукова оптимизация. Сертификатът показва графиките с честотния диапазон преди и след настройката за всяка позиция, от която е правено замерване, кросовер честотите, закъсненията, корекциите на нивата, типа говорител и полярностите.

Комфорт и автоматизация

Автоматизацията на дома и удобствата на контрола на всички елементи от едно място са все по-популярни сред почитателите на домашното кино. Системите за „умен дом“ предполагат пълноценен контрол на цялото AV оборудване – превключване на необходимите уреди, входове и изходи, режими на работа и т.н. Контрол над автоматизирани екрани, осветление, щори, отопление и други параметри на интериора, с което се постига истинско домашно филмово изживяване. 

Монтаж и изпълнение

Една, дори и не твърде комплексна система, предполага прецизно окабеляване, монтаж на компонентите, особено на тези които са част от интериора, и добро планиране на работните процеси. За целта ние можем да изработим конкретен проект, на който да са планирани всички компоненти и да бъде предвидено полагането на всички необходими кабели на правилното място. За оптимални резултати е добре то да започне на ранна фаза при преустройство или строителството на помещенията.
Кино преживяване в уюта на собствения дом - HomeCinema.bgКино преживяване в уюта на собствения дом - HomeCinema.bg

Ако търсите добри решения и цялостно изграждане на вашето домашно кино, ние имаме екип, който ще ви помогне не само да подберете вашата система, но ще я проектира, изгради, ще направи нужните акустични измервания и настройки и ще ви обучи как да извлечете максималното от нея.

Обадете ни се или посетете нашите демо зали, където ще можете да тествате различни решения и да получите информация от първа ръка.
Очакваме ви!

 

 

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top
Call Now Button